top of page

                                                                                The power of walking


Att människan är en fysiska varelser har förmodligen inte gått någon förbi, de flesta av oss kan säkert skriva under på att vi mår bättre när vi gjort något fysiskt även om det varit jobbigt för stunden.

Att vår stillasittande och monotona livsstil påverkar oss negativt är nog även det ganska klart för de flesta, även om många inte gör något åt det ens när man får besvär av något slag som tex ont i en axel eller rygg smärtor.

Stillasittande och monoton överbelastning påverkar oss negativt och ger en obalans i våra leder.

Genom en serie enkla övningar kan vi återaktivera och omprogramera våra leder till att återgå till normal funktion igen och förbättra vår hållning med mindre besvär som direkt resultat.

Dessa övningar kan göras var för sig eller ännu bättre tillsammans när vi går.

För att förklara närmre behöver jag beskriva en typ av problem som kan drabba oss i livet antingen genom olycka eller repeterad överbelastning. Ett exempel är förslitning i tex knäleden (artros) Den mänskliga kroppen har en enastående förmåga att reproducera sig. All vävnad, ben, muskler, ligament, brosk... nybildas om vi ger våra kroppar rätt förutsättningar för det. Mer om det kommer jag att berätta en annan gång.

Ett degenererat ledbrosk eller menisk kan reproducera sig och bli frisk igen om vi ger den rätt förutsättningar. Säkerställer vi god cirkulation och nervfunktion har vi skapat grundförutsättningarna för det. Lägger vi sedan till försiktiga rörelser med lätt belastning för att skapa traktion (ökat utrymme) i leden får vi igång flödet av ledvätska och läkeprocessen och återbildandet är i gång.

En sliten led kan ta allt mellan några månader och upp till fyra år för att bli återställd så ge aldrig upp.
Allt beroende på grundförutsättningarna och vår livsstil under tiden.

Allt som krävs är 10 minuter om dagen för att ge ett resultat som kanske gör att man slipper byta ut tex. knäleden!

Så var kommer då kraften i att gå in? Genom att de rörelser som de övningar som (reproducerar) lederna återkommer i rörelsemönstret du ska använda dig av när du går på powerwalk.

De svingande rörelsen du gör i knäleden när du rehabar ditt knä går igen i rörelsen när du går, om än med ett större rörelseutslag och mer muskelkraft. Men om du är tillräckligt frisk för att kunna gå kommer du på sikt att bli bättre, det är inte för inte att artros patienter mår bättre av att röra på sig!

Om vi blickar tillbaka på vårt stillasittande och monotona livsstil och de hälsoeffekter det för med sig att röra på sig kan vi snabbt förstå vikten av aktivitet.

Så var börjar vi då?

Först! och detta är ganska viktigt! Du bör gå till en terapeut som tittar igenom dig och dina leders rörelseomfång och din kropps hållning. Börjar vi med fotleden och ev felställningar där som i sig påverkar din knäled som i sin tur påverkar din höftled och ländrygg... osv...

Korrigerar vi inte detta blir du inte hjälpt av att gå hur mycket du än försöker, lite sanning med modifikation så klart! All aktivitet är nästan uteslutande positiv. Men hur många är det inte som slutat med aktivitet för att kroppen protesterar och det gör ont!?

Ger vi kroppen rätt förutsättningar så kommer allt att falla på plats efter hand, det kan ta lite tid här med, kom ihåg knäleden jag berättade om som kan ta upp till fyra år att återställa. 

Betänk att du under förmodligen ganska många år misshandlat din kropp, då är det kanske lätta att förstå att det tar lite tid att återställa den så ge inte upp och framför allt... om du inte tränar på annat sätt så GÅ VARJE DAG! Kom ihåg vi är fysiska varelser vi tål belastning och måste inte ha vilodagar.

Jag har själv tränat sex dagar i veckan och jobbat hårt fysiskt under ganska många år så jag vet att det går!


Så hur ska du gå till väga?

Vi börjar med att utgå från navet i kroppen som är vårt bäcken.
Tanken är att när du går ska kroppens största muskel och muskelgrupp göra jobbet...
det vill säga vår stora sätesmuskel ”Gluteus maximus” driver oss tillsammans med musklerna på lårets framsida framåt! Så som vi västerlänningar har ”lärt” oss att gå, så går vi med hälisättning och har tyngdpunkten på våra hälar. Detta medför en rad problem, vi kopplar ur sätesmuskeln som blir svag och ganska inaktiv, där av att de flesta av oss är ganska ”platta” där bak pga en dåligt utvecklad muskulatur. En väl utvecklad sätesmuskel putar ut bakåt. Dessutom får vi en överpronation (fot som faller inåt) som i sig ger en felbelastning i knä och höftled. Och sist men inte minst, vi tappar vår styrka i ländrygg och bål, fokus på stark magmuskulatur i all ära men sätesmusklerna är de som står för mycket av styrkan och stabilitet.

Om du testat att gå med kraft (powerwalk) som du förmodligen brukar med hälisättning och sträck ben... känn efter var du först blir trött! Jag vågar lova att det är baksida lår och ev vaderna. Tänk på ditt bäcken som ett vattenglas, det är förmodligen tiltat framåt som det är nu. Tilta det lite bakåt, knäa lite och börja gå genom att lyfta knäna och landa med foten ganska rakt under dig i en pendlande rörelse, alltså ingen hälisättning som bromsar kraften hela tiden. Du kommer att märka skillnad, plötsligt blir du trött i skinkor och framsida lår, träningsvärken låter sig inte vänta :)

Dessutom vill jag att du funderar över skovalet, gå gärna i barfota skor optimalt är fivefingers (tåskor) Dessa kan vara ganska tuffa att börja med, Nike har en modell som heter FREE med en väldigt instabil sula, häluppbyggnad som en vanlig sko i min värld inte är optimal men en bra början.

Du kommer att få rejäl träningsvärk i dina fötter till en början men var inte orolig det går över ;)

Här har du grunden i gången, genom att ha kontroll på sätesmusklerna och fotisättningen under dig lite på framfoten undviker du risken för överpronation. Använder du inlägg? Lägg dom åt sidan åt minstånne till en början när du powerwalkar för att sedan skippa dom helt!

Nästa steg är att räta ut kroppen. Tänk dig att du har ett snöre som fäster uppe på huvudet, du drar i det och hela ryggen rätar ut sig. Din blick ska sänka sig lite dvs hakan åker in inte framåt! Det är viktigt. Lägg fokus på dina armar och händernas placering och vinkel. Dina tummar pekar förmodligen in mot din kropp pga att dina axlar är inåt och framåt roterade. Vrid handen så att tummarna pekar framåt, när du går så svingar du armarna med låsta armbågar, fram och tillbaka. Detta kommer att medföra att spänningar i axlar och bröstrygg sakta börjar lösas upp. Du ska eftersträva att känna en svag rotation i ryggen utan att försöka gå och svänga runt fram och till baka. Det räcker gott med armarnas pendelrörelse och den lilla rotationen det ger. Ditt huvud låter du vara neutralt och blicken framför dig.

Det kan ta ett tag innan du vant kroppen vid att omprogramera och du kommer att få tänka på vad du gör och påminna dig själv till en början. Man bara lugn det kommer att sätta sig i ryggmärgen efter ett tag... Och du! Glöm inte att andas... med magen, inte bröstkorgen ;)

Har du några frågor? Kontakta mig för en konsultation!

bottom of page